Transportul public local din Popești-Leordeni e bun, da' nu prea

Transportul public local din Popești-Leordeni e bun, da’ nu prea

Locuiesc în Mordor…pardon, zona nouă din Popești-Leordeni, de peste un an jumătate. Pe lângă blocurile ce apar ca ciupercile bălțile și noroaiele după ploaie, s-au făcut și câteva lucruri bune și utile cartierului. S-au deschis din ce în ce mai multe magazine de tip supermarket, pizzerii decente, farmacii, etc, am înțeles că în curând vom avea și o împinge-tava, putem plăti cu cardul și bonuri de masă la majoritatea. În continuare visez la un non-stop în cazul în care mă apucă pofta de înghețată la 12 noaptea.

În tot timpul ăsta și în funcție de cum au început să se mai asfalteze străzile, am descoperit trei variante de a ajunge la metrou. Fac 12-15 minute pe oricare din cele trei le-aș alege, dar, na, dacă drumul e nou pentru tine, pare mai scurt. De obicei n-am o problemă să merg o jumătate de oră dus-întors; și așa stau pe scaun toată ziua, măcar cu ocazia asta fac nițel mișcare. Lenea apare ori când e ger sau ploaie de-i musai să sar peste bălți și noroi, ori când trebuie să plec cu noaptea-n cap de acasă. Când m-am mutat, erau niște anunțuri cu ceva maxi-taxi între Apărătorii Patriei și primăria din Popești. De curiozitate, m-am dus într-o zi la Apărători și-am așteptat. Și-am așteptat. Și-am așteptat. Pe afiș nu era trecut niciun număr de telefon, niciun orar de funcționare, nimic. Doar traseul (în care eu mă încadram perfect; acasă-metrou și înapoi). După vreo lună de la momentul respectiv am aflat că transportul acela a existat vreo lună până și-au dat ăștia seama că nu e profitabil și că nu îl folosește nimeni.

Pe 1 aprilie, domnul Ovidiu Ciutescu a postat ce a discutat cu Petre Iacob, mândru primar Popești-Leordeni, în legătură cu transportul local, serviciu ce ar fi trebuit de multă vreme să existe. Iacob spunea că pe 15 aprilie se va pune în funcțiune un maxi-taxi ce va face legătura primărie-metrou Dimitrie Leonida via Drumul Fermei și că biletul va costa 1 leu. S-a votat și un program de circulație. Problema era că noi, mordorienii, nu aveam alte info despre această șmecherie. Care vor fi stațiile? Sau facem „ia-mă nene” șoferului? Câte astfel de mașini vor fi? Copiii, elevii, studenții, pensionarii sau persoanele cu handicap vor avea gratuitate? Sau măcar reducere? Vom putea face un soi de abonament?

Așa că am stat toți în plop până ieri, 15 aprilie, la amiază (deci după jumătate de zi de la „lansare”) când s-au gândit și cei de la primărie să facă un anunț public. Și deștepții ce fac? Sinceră să fiu, eu cred că au făcut la bere traseul și prețul biletului pentru că ei chiar cred că noi vom pune botu’ la miștoul lor.

 

 

Deci, da, dragilor!

  1. La dus mașina vine pe traseul X și la întors pe drumul Y. Cretinătate mai mare să mor de am văzut! Să vă dau exemplu cum ar trebui eu să merg: tur Drumul Fermei-Popești Vest-Dimitrie Leonida și retur Dimitrie Leonida-Oituz-Sf. Agnes-Leonardo Murialdo și să mai aștept naibii știe cât timp sau să schimb mașina pentru a mă duce pe Drumul Fermei. O logică nemaipomenită stoarsă din neuronii lipsă ai primarului;
  2. Biletul este 2 lei, nu 1 cum a zis inițial. Un calcul simplu de 2 drumuri/zi rezultă la 124 lei/31 zile. Asta, evident, dacă mie nu mi-ar lua drept 2 curse dacă mă întorc de la metrou și trebuie să iau următorul maxi-taxi pentru a ajunge pe Drumul Fermei;
  3. Evident, canci abonament sau reduceri de studenți/pensionari;
  4. Intervalele de 30 minute, respectiv o oră, sunt mult prea mari! Cine dracu așteaptă atâta timp să ajungă la metrou pentru a nu întârzia la muncă? Din nou, aplicat pe mine, dacă iau mașina de 9 ajung prea devreme, dacă o iau pe cea de 10 prea târziu. Conform Google Maps, la tur sunt 2,6 km pe care-i faci în 8 minute cu mașina, la retur 2,1 km în 7 minute. Deci, teoretic, în 15 minute ar trebui să fie un traseu complet. Hai să zicem că dimineața e full la ieșirea în Berceni din Popești Vest și ar merge 30 minute. Dar între orele 16-20 de ce paștele mă-tii pui o oră la interval?
  5. Câte mașini avem puse la dispoziție?

Și uite-așa, iar se va scoate peste vreo lună transportul vieții pe care-l așteptam toți cu sufletul la gură întrucât nu se va umple microbuzul ăla niciodată => canci profit. Din punctul meu de vedere l-aș folosi doar dacă-i musai musai, pe timp de ger, noroaie nașpa sau dacă-mi rup, Doamne ferește, un picior într-una din gropile mordoriene.

Salutări domnului primar!