Muzică pentru surzi?

Muzică pentru surzi?

Unul dintre oamenii mei preferați de pe planetă are aparat auditiv. Am cunoscut-o când amândouă aveam vreo 15-16 ani și mi-a luat ceva vreme să-i văd aparatul. A doua dată când ne-am întâlnit, am fost la mare cu gașca, deci am avut mai mult timp să-i observ obiceiurile.

Avea un telefon pe care-l folosea pentru net și mesaje. Dar pentru apeluri avea un alt telefon și-și scoatea rapid aparatul înainte să vorbească. Îl mai scotea când eram pe plajă și, evident, când intra în mare. Pentru ea, „gata, sting lumina” nu înseamna „bre, hai la somn că-i tarziu”, ci „vezi că-mi scot aparatul și, după ce închid lumina, habar n-am dacă vorbești cu mine”. Când e cu spatele, indiferent dacă are sau nu aparatul pus, nu știe că o strigi. Și era așa amuzant când era nevoie să arunc cu ceva în ea sau să bat în podea pentru a-i atrage atenția!

Când mi-am dat seama că n-are niciun complex și până și ea glumește pe tema asta, în ultima seară de vacanță (deci după multe nopți pe ringul din White Horse) mi-am permis să o întreb diverse lucruri. Că, na, așa-s eu, curioasă.

Când a învățaț să scrie, învățătoarea i-a chemat pe ai ei la școală pentru că scria urât, strâmb, peste 2-3 rânduri din caietul dictando și sărea cuvinte. Ai ei, la fel, credeau că e încăpățânată și nu vrea să vină la ei când o strigau prin casă. Până când un doctor le-a spus că, de fapt, fata lor nu aude cum trebuie. Iar scrisul strâmb provine de la faptul că ea se uita doar buzele învățătoarei.

Sau, de exemplu, ea nu aude ca lumea muzica. Deci combină vibrațiile din boxe cu felul în care dansează lumea. De fapt, ea nu înțelege niciun sunet virtual, digital… nici nu știu cum să-l descriu. De asta nici nu se uită la TV dacă nu sunt subtitrări. Sau pe YouTube.

Azi am dat peste un clip VOX despre o tipă, Amber Galloway Gallego, unul dintre interpreții de muzică în ASL (American Sign Language). Adică nu doar că traduce versurile în limbajul semnelor, ci încearcă să transmită și vibe-ul pe care-l dă piesa. Dacă sunteți curioși ca mine, vă foarte recomand cele 7 minute de mai jos:

Tipa are și-un canal interesant de YouTube pe care-l găsiți aici cu piese precum Stand by me, Take me to church, Sweet home Alabama sau Twinkle twinkle little star.