iFrigi

iFrigi

În 19 ani de zile cât am locuit cu ai mei cred că am avut 2 sau 3 frigidere. Primul era vechi de când lumea și pământul, iar al doilea era un frigider normal. Țin minte cât de uimită am fost când am vizitat o prietenă care avea un frigider cu dozator de gheață. Mi se părea atât de science fiction la vremea respectivă.

Cele mai noi frigidere deja fac parte din viitor, dacă pot să zic așa. Te conectezi la netul din casă, are un display touchscreen, e un gri lucios și, evident, ar fi super dacă ar consuma cât mai puțin. Dar eu îmi imaginez altfel frigiderul viitorului. În primul rând, hai să-i dăm un nume: iFrigi. În al doilea rând, aplicație mobilă. Iată mai jos câteva caracteristici ce mi-ar plăcea să le aibă iFrigi:

 • Azi un frigider, mâine altul – să pot să-i schimb culoarea de fiecare dată când am chef. Roșu, verde, cu buline, să se asorteze cu mobila din bucătărie, o poză imensă cu Johnny Depp, etc.
 • Evident, voice recognition – să-l pot întreba câte grade sunt afară, cum e traficul până la birou, la cât am sedința aia programată, etc. Și să-mi și răspundă.
 • Scanarea termenului de valabilitate al produsului – să primesc notificare pe telefon. Cum ar fi să pleci mai devreme de la birou pentru că-ți mucegăiește gemul de la bunica? Viața ar fi mai frumoasă dacă nu ți-ai mai băga nasul în fiecare legumă, caserolă și pungă când ceva miroase nașpa. Propun să se înverzească raftul în zona în care ți s-a stricat un aliment.
 • One man’s trash is another man’s treasure – să zicem că ai primit pachet de la mama și ai sarmale cât pentru două săptămâni. Mănânci 4-5 zile, dar te saturi. O fi ele bune, dar ți se ia la un moment dat. Dacă tot nu s-au stricat încă, la o simplă comandă să pot chema pe cineva la mine, să ia restul de sarmale și să le dea unor sărmani care chiar au nevoie.
 • Nino nino – dacă am lăsat ușa deschisă, să urle „nino nino!!” după 30 de secunde.
 • Rețete – având în vedere că iFrigi știe absolut tot, aș vrea să-mi afișeze rețete cu ce anume am deja în frigider.
 • Timer după o anumită oră – să nu mă mai lase să mănânc după ora 8 seara. În cazul în care chiar n-am mâncat nimic în ziua aia, să mă pună să bag o parolă complicată. N-ar strica nici o cameră video instalată și să pot lua o pătrățică de ciocolată doar dacă fac 50 de abdomene, de ce nu?
 • Eventual să proiecteze și o hologramă cu mine slabă.
 • Cumva, prin minune, să se dezghețe singur fără să fie nevoie să scot toate alimentele și să aștept câteva ore cu prosoape pe jos.
 • Zone cu temperaturi diferite – legumele, laptele, carnea, mâncarea gătită, sticla de vin să fie așezate în compartimente cu temperaturi diferite.
 • Funcția mobilă – dacă tot are voice recognition, n-ar strica să pot striga din dormitor: „iFrigi, un vin, te rog!”. Propun să existe un sertar la baza frigiderului în care să poți pune o bere, un vin, o ciocolata și, luându-se după sursa de zgomot, să-mi aducă ce-am cerut. Și după aia să se întoarcă în bucătărie.

Da, iFrigi e pentru leneși și pentru iubitorii de noi tehnologii. Tu cum îți imaginezi că vor arăta viitoarele frigidere?