„Dă-i din buci ca la turci” (Narcisa) - Analiză pe text liric

„Dă-i din buci ca la turci” (Narcisa) – Analiză pe text liric

Am descoperit această fabuloasă minunăție muzicală zilele trecute. Aș fi vrut să fi aflat de ea mai din timp, dar abia a apărut oficial în viețile noastre ale tuturor.

Narcisa Moisa, o talentată botoșăneancă născută-n ’90, a lansat un nou hit ce a rupt deja gura târgului de manele. În două săptămâni de la apariția clipului a reușit să strângă aproape 750.000 de vizualizări. Și are și de ce să se mândrească întrucât versurile piesei „Dă-i din buci ca la turci” sunt de o filozofie greu de înțeles.

Încă din introducere, aflăm că mai există o personalitate inegalabilă în acest produs muzical și anume Cristina Pucean. Singurul ei rol este de a se scutura pe toată perioada clipului. Apoi Narcisa începe în forță cu refrenul: „Dă-i din buci buci buci ca la turci/Dă-i din buci buci buci ca la turci/Dă-i din buci buci buci ca la turci/Păi und-te duci? N-ai cum să fugi”. Repetat de două ori, catrenul se adresează unei Ea, îndrumând-o să-și miște mușchii fesieri la fel cum fac și prietenii noștri, neamul turc. Acum se și înțelege prezența Cristinei Pucean în această interpretare vizuală, Cristina executând ordinele vocalistei. De aici rezultă că toată opera lirică este adresată scuturătoarei de fund și sâni mai sus menționată. De asemenea, se poate observa tendința solistei de nu pronunța chiar toate literele, cel mai probabil din cauza nevoii de a ieși măsura cum trebuie. Dar în continuare ne întrebăm unde anume vrea aceasta să fugă și, mai ales, de ce? Poate aflăm în versurile ce urmează.

Contrazicându-se, acum vocalista o pune pe săraca fată să se miște „Ușor, ușor, cu talent ca-n occident/Ușor, ușor, bineînțeles bombă bombă”. Fata tace și înghite, știți vorba aia. Așa că acum aceasta nu mai încearcă să scape de fund în cel mai „arăbesc” mod posibil, ci mai liniștit, că se mai uită și minorii pe YouTube. Revenind la lirică, în această strofă de două versuri nu există rimă. Deci, cel mai probabil, au fost alese alandala niște cuvinte ce „dau bine pe manele”. Sau poate așa a vrut poetul. Poate aflăm în versurile ce urmează.

Până la următoarea strofă, Narcisa expiră de șapte ori, două perechi mai lente, trei mai rapide. După cum sigur știți deja, istoricii consideră șaptele drept numărul magiei. Avem 7 minuni ale lumii, 7 păcate capitale, 7 continente, curcubeul are 7 culori, Albă ca Zăpada are 7 pitici. Sau poate doar a obosit și ăsta e ritmul în care respiră fata. Poate aflăm în versurile ce urmează.

Prin versurile „Haide, vino, vino, vino, lângă mine/Vino și dansează, hai mișcă-te bine”, Cristina iar vine, vine, vine lângă vocalistă și iar trebuie să se scuture din ce are mai frumos și mărit chirurgical. „Că ai mare talent și când stai pe loc/D-aia ești mereu pe primul loc”. Se știe deja că „loc” este unul din puținele cuvinte ce nu au rimă în limba română, din acest motiv l-a și repetat la finalul ambelor versuri. Este OK, Narcisa, înțelegem. De asemenea, vocalista are încredere în sclava dansatoarea ei, o mândră ce sigur ar câștiga „Românii au talent” la categoria „Șezi blând și nu face nimic”. Ce am învățat până acum? Din punctul Narcisei de vedere, fata asta e ATÂT de talentată încât poate să se miște ca-n orient, ca-n occident, dar și când stă pe loc. Dar poate aflăm în versurile ce urmează.

Continuând pe aceeași linie, solista o laudă „pă” fată, mai-mai că ar pupa-o pe frunte și-ar urca-o pe podium. „Ai mare talent, da, ești number one/Locu’ unu în țară, chiar și peste ocean”. Observați și faptul că are cunoștințe avansate de limba engleză, da? Și o laudă, și o laudă, mai ales în versurile ce urmează: „Deșteaptă, fițoasă, frumoasă, isteață, plină de tupeu/Se uită lumea la tine c-ai mare bombeu”. Din punctul acesta, cititorul deja are impresia că Șefa la Scuturat nu știe cât de bună e! Păi ori ești „plină de tupeu” ori ba? Cristina, mamă, uită-te la bombeul ăla ce-l ai la purtător! Este de neconceput așa ceva! Dar poate aflăm în versurile ce urmează.

Partea preferată a Narcisei ajunge din nou în viețile noastre: „Dă-i din buci buci buci ca la turci/Dă-i din buci buci buci ca la turci/Dă-i din buci buci buci ca la turci/Păi und-te duci? N-ai cum să fugi”. Dar și „Ușor, ușor, cu talent ca-n occident/Ușor, ușor, bineînțeles bombă bombă”. Și se poate observa că iar a obosit, întrucât iar expiră de șapte ori. Nu are sens să repet comentariile pe care le-am menționat deja, întrucât nu mai am răbdare să aflu ce mai vrea Narcisa să sugereze în versurile ce urmează.

În contextul de față, nu am cum să nu-mi imaginez că, de fapt, Șefa la Scuturat face parte din acțiunile teroriste. Gândiți-vă un pic. „Pe unde apari tu jur că ești criminală”. Hmmm. „Cea mai răsfățată, locul unu în țară”. Hmmm. „Pe oriunde intri și îți faci prezența/Cu farmecul tău crești audiența”. Păi nu află tot mapamondul de acțiunile sale? Nu doar asta apare la TV acum? Nu degeaba tot zicea „bombă, bombă”. Deci Pucean, cel mai probabil, întruchipează starea neagră în care ne aflăm de aproape o lună. Dar poate aflăm în versurile ce urmează.

Și cam asta a fost toată șmecheria în acest text liric filozofic. O mai laudă o dată cu „bombeu’”, „nambăr oanu’”, dar și „Dă-i din buci buci buci ca la turci”. Nimic nou. Acum că textul a ajuns la final (deci și melodia), Cristina are voie, în sfârșit, să se oprească din dansat și să-și mai tragă sufletul. Nu de alta, dar merită. Nu era ea „locu’ unu în țară, chiar și peste ocean”?


Textul este un pamflet și trebuie tratat ca atare.