Facem mișcare ori ba?

Facem mișcare ori ba?

Văzusem la Chinezu un infografic despre ce tip de sport preferă românii? Să meargă la sală sau în locurile publice? Care e procentul românilor care ar vrea să facă sport și care este cel cu românii care chiar fac mișcare? Cât la sută din ei merg pe jos sau cu bicicleta la job? Vă recomand să trageți un ochi peste infografic, chiar e interesant.

Cât de frumos ar fi dacă din ce în ce mai mulți dintre noi ne-am ridica fundul de pe scaunul de la birou și am alerga o tură de parc? Visez la o lume în care să nu ne mai fie rușine să facem mișcare singuri în public pe motivul că „se uită toți la mine cum îmi iese burta pe afară” sau „aș merge cu bicla la muncă, dar drumul cel mai scurt este aglomerat”, o lume în care să băgăm câteva ture de bazin dimineața sau, chiar, să nu mai luăm liftul de fiecare dată când trebuie să ajungem la câteva etaje mai sus/jos. În același timp, sper ca absolut toate exercițiile să nu fie făcute dacă există diverse probleme de sănătate ce ar putea fi agravate dacă te forțezi la sală, spre exemplu. Tipa aia faină o să te placă mai mult dacă ești întreg și sănătos decât în ghips după ce te-ai dat cocoș cu aparatele. Îți zic eu.

Tocmai pentru că și mama a făcut baschet de performanță, de mică am fost și eu trimisă la sport. La 5-6-7 ani știam deja care era treaba cu cristianele pe pârtia de schi, mă găseai săptămânal pe terenul de tenis, luam toți copacii și barele din spatele blocului la cățărat, eram prima la coadă pentru patine de gheață, etc. Pe principiul „Hai, îi punem toate sporturile în brațe, trebuie să găsească ea ceva care să-i placă.”

Să știi că ai un program de care e musai să te ții, că alți colegi de echipă depind de tine și tu depinzi de ei, că te poți distra și dacă transpiri, te responsabilizează foarte mult. Mai ales când ești copil. Când ai ocazia să intri-n competiții, știi că trebuie să dai tot ce-ai mai bun pentru a ieși pe primul loc. Iar dacă nu a fost ziua ta cea mai bună, înveți ceva din asta. Nu este niciun dezastru. Dar mult mai multe despre cum m-a schimbat sportul găsiți în articolul meu de acum ceva vreme.

În altă ordine de idei,  în perioada 3 – 4 octombrie are loc Raiffeisen Bank Bucharest Marathon în Piața Constituției. Ajuns la a opta ediție, Maratonul București este organizat de Asociația Bucharest Running Club (cei cărora le mulțumim și pentru OMV Petrom Bucharest Half Marathon). Am înțeles că este singura dată când traficul este închis pe o distanță atât de mare, 33 km mai exact.

Participanții au de ales dintre cele șase curse: Maraton (42,195 km), Semimaraton (21,097 km), Ștefetă (4 X 10,548 km), Cursa populară Ciuc Radler (3,6 km), Cursa copiilor (0,85/1,4 km) și Jogging în scutece (0,8 km). Asta, ultima, cu părinții care împing cărucioarele copiilor mă amuză cel mai tare!

Mai jos găsiți hărțile pentru:

Până atunci, intrăm-n adidași și ne pregătim pentru alergat 🙂