Ce nu știi când te muți singur/ă.

Ce nu știi când te muți singur/ă.

Fiind singură la părinți, am avut camera mea timp de 19 ani. Ai mei mă lăsau tot timpul în pace privind spațiul meu personal; rareori îmi spuneau să fac ordine în cameră pentru că de obicei aveam grijă și arăta decent totul. Am venit la facultate în București și timp de 3 ani am stat în chirie împărțind un apartament cu prieteni pe care-i știam de o viață. Au fost 3 ani de studenție plini cu petreceri, seri de film, musafiri, cafele, energizante și răsărituri prinse pentru că învățam toți pentru licență. Dar după acești 3 ani minunați, a venit timpul să mă mut singură. Inițial credeam că voi fi tristă și mă voi plictisi maxim să locuiesc fără alți oameni. Dar nu a fost chiar așa. Iată mai jos o listă de 9 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre locuitul singur.

1. Poți face ce vrei, când vrei și de câte ori vrei.

Da, inițial asta e ideea. Libertate, frate. Nu te mai grăbește nimeni așteptând să eliberezi baia, poți cânta în duș ce vrei tu, iar întregul apartament îți este scenă pentru concertul rock pe care-l vei susține. Vrei să-ți faci de mâncare la 2 noaptea cu muzică pe fundal? Foarte bine. Ai chef de un film siropos la care sigur o să plângi? Foarte bine. Iar în legătură cu ușa închisă la baie sau haina de pe tine, îți dai seama că nu prea mai ai nevoie de ele. Poate doar perdele la geamuri?

2. Devine mai complicat să pui haine la spălat.

Locuind singur, trebuie să pui la spălat doar hainele tale. Și o să dureze ceva (o săptămână, două) până când vei reuși să strângi destule albe, negre, colorate sau delicate cât să umpli o mașină de spălat. Soluția? Mai cumpără-ți haine de culorile/materialele ce-ți lipsesc.

3. La un moment dat vei avea vizitatori mai puțin simpatici.

Acum un an m-a vizitat un șoricel. Albă-verde-albastră la față am trecut de la panică la șoc la frică și abia după 2-3 zile m-am resemnat și am devenit rațională că până la urmă e doar un șoarec vai de mama lui. Locuind singur, n-are cine să te ajute să-ți omoare fiecare gânganie sau zburătoare ce-ți intră în casă și te bagă în sperieți. Așa că, Zoe, fii bărbată!

4. Te ia paranoia la orice zgomot dubios.

Mai ales noaptea. Mai ales dacă ai pățit ce ți-am povestit la punctul anterior. Vei ajunge să fii sensibil la orice zgomot nelalocul lui. La naiba, eu m-am panicat pentru o secundă la un moment dat când se reflecta pe bar ce apărea la TV.

5. Masterchef la tine-n bucătărie.

Frigiderul ăla este aproape gol tot timpul, deci vei fi nevoit să-ți inventezi feluri de mâncare. Gândește-te la combinații de gusturi și mirosuri. Ce contează că pui numai dubioșenii? Gustul final contează, nu? Mi s-a întâmplat să fac spaghetti cu crenvurști și brânză topită. Ciudat e că nu a fost atât de rău. Saaau poți să-l scoți la o bere pe băiatul care-ți livrează pizza.

6. Te responsabilizează.

Trebuie să te ocupi și să-ți plătești singur lumina, netul, întreținerea. Și ghici ce? Nu mai ai cu cine să împarți costurile facturii de net, de exemplu. Pus în fața faptului împlinit, vei fi nevoit să te descurci cu patentul, șurubelnița, spuma poliuretanică și cheia de 12 când se bulește ceva prin casă. Mai ușor cu lenea, te rog. Colegii de apartament nu mai sunt lângă tine să-ți aducă telecomanda de la TV. Așa că ridică-ți fundul de pe canapea!

7. Vei avea zile când nu vei avea chef să mergi acasă.

Vei avea zile când totul merge nașpa. Și ori nu știi cum să ajungi mai repede acasă seara și să te ascunzi sub plapumă, ori vei vrea să fii înconjurat de lume și să-ți iei gândul de la tot ce s-a întâmplat. Și este ok să pățești asta. Dacă te-ai mutat singur, asta nu înseamnă că prietenii nu mai sunt lângă tine. Dă-le un telefon și scoate-i la un vin.

8. One-man show

O să ți se facă dor de foștii colegi de apartament în momentul în care nu va fi nimeni lângă tine când faci o glumă. Locuind singur, tu faci poanta, tu râzi la ea. Treaba asta poate să fie ori super amuzantă, ori super dubioasă.

9. Curățenie. Curățenie. Curățenie.

Strânge după tine! Da, nu e musai să speli oala și farfuria imediat după ce termini de mâncat, dar nu lasă chiuveta plină timp de o săptămână. La fel și cu ordinea din casă. Nu de alta, dar dacă se anunță niște prieteni că sunt pe lângă tine și aduc bere? Fac și eu ca-n reclame: „O să-mi ia o oră să curăț toată casa!”. Da, nu mai ai colegi de apartament cu care să împarți task-urile „eu dau cu mătura și tu cu mopul/eu spăl baia, tu bucătăria/eu pun la spălat, tu le întinzi”, iar casa o să ți se pară brusc mai mare din acest motiv. Eu, de exemplu, sunt mândră de mine când toată casa e lună 🙂 Un mic pont? Începe cu făcutul patului. Patul ocupă un spațiu destul de mare din cameră și astfel vei avea loc să-ți aranjezi toate hainele.

În concluzie, mie-mi place maxim să locuiesc singură. Iar când am nevoie de socializare, un telefon e de ajuns să adun o gașcă cu care să stăm la un pahar de vorbă.