Vii și tu la Bacău?

Vii și tu la Bacău?

Acuș se fac 3 ani de când m-am mutat singură, de când îmi făceam planuri ce nuanță de albastru să aibă pereții dormitorului, unde să pun TV-ul sau ce tip de parchet să aleg. În prima lună nu aveam nici măcar mobilă în bucătărie, deci îmi spălam toate vasele la baie. Și tot vreo lună mi-a luat să-mi pun perdele. Fun times. Not. În perioada aia, cei doi muncitori care se ocupau de apartamentul meu erau chiar mișto, serioși și cu bun simț. Îmi plăcea maxim să stau pe lângă ei, dar, pentru a nu face naibii vreo prostie, nu m-am atins de nimic. N-am dat cu bidineaua, n-am ajutat la pus parchetul sau cada din baie. Dar stăteam pe lângă ei și căscam ochii. Mai puțin când tăiau gresia și faianța. Zgomotul ăla mă scotea din sărite și ieșeam din casă. Dar sunt atâția care n-au avut norocul meu.

Peste 5 milioane de români locuiesc în condiții severe de sărăcie, potrivit Eurobarometru. Dintre aceștia 1,5 milioane sunt copii. 41,2% din populația țării nu are acces la apă în locuințe sau grupuri sanitare în casă, în timp ce media europeană este de 3,1%. Pe de altă parte, 58% dintre români trăiesc în locuințe suprapopulate, în timp ce media europeană este de 17,8%.

Tocmai din aceste motive, Habitat for Humanity România se mobilizează de 20 de ani să ajute astfel de familii să aibă o locuință decentă. Asociația lansează campania Vii și tu la Bacău? pentru super evenimentul lor anual, BIG BUILD. Între 3 și 7 octombrie, din mâinile și implicarea celor 800 de voluntari se vor construi 40 de case din Bacău în doar 5 zile. Sărbătorind Ziua Mondială a Locuirii și cei 40 de ani de la înființarea organizației în lume, BIG BUILD 2016 va deveni cel mai mare eveniment de construcție accelerată și voluntariat din Europa.

Până ce vor ajunge voluntarii din 15 țări (SUA, Canada, Germania, Olanda, Irlanda de Nord, Slovacia, etc.) și din companiile românești în Bacău, alți 1.200 de voluntari vor pregăti șantierul și vor realiza fundațiile.

Familiile care vor beneficia de locuințele noi din Bacău trebuie să fie în nevoie de o locuință decentă, trebuie să muncească un număr de ore la casele din noua comunitate și să returneze către Habitat for Humanity România costul locuinței la prețul materialelor de construcție, pe o perioadă de 20 de ani, în rate lunare fără dobândă, fără profit. Sistemul Habitat for Humanity, dezvoltat de 40 de ani în 70 de țări din întreaga lume, responsabilizează familiile beneficiar și asigură fondurile pentru construcția și renovarea de locuințe pentru alte familii dezavantajate.

Cum vă puteți implica în campania BIG BUILD 16?

Vă înregistrați ușor pe http://www.habitat.ro/bigbuild/ într-una din echipele Prima TV, Europa FM, Lora, Minuni.ro, etc, sau puteți deveni chiar voi teamleaderi. Și da, la eveniment vă veți întâlni și veți construi împreună cu „Prima TV (Livia Taloi și Constantin Zamfirescu, de la Trăsniții, Șerban Huidu, Codruț Kegheș și Ioana Petric de la Cronica Cârcotașilor, Horia Vîrlan și Valentin Sanfira, de la Mama mea gătește mai bine, Livia Graur și Andreea Fried, prezentatoare Focus), Europa FM (Vlad Petreanu și George Zafiu, realizatori Deșteptarea), Voltaj, Lora și multe altele.”

Voi face tot posibilul să ajung și eu anul ăsta la BIG BUILD, că-mi surâde ideea de prea multă vreme. Deci, Vii și tu la Bacău?