„Ai un loc” (Direcția 5) – Analiză pe text liric

Într-o perioadă de criză din orice punct de vedere, băieții de la Direcția 5 au lansat în 2011 piesa „Ai un loc”. Melodia face parte din albumul „Romantic”, iar cei cinci membri își manifestă iubirea eternă către femeile din viața lor.

Încă din introducere, se poate observa mesajul „Ia un loc”. Din lipsă de inspirație și de inovație, acest îndemn se găsește în aproape toate versurile melodiei. Eul liric îi recomandă muzei să tragă aer în piept și să „ia un loc”. Este posibil ca acesta să o fi enervat nașpa pe muză pentru că se uită prea mult la meciuri sau că râgâie ca porcu’ în mijlocul cinei romantice. Va rămâne pe vecie un mister… „Lângă mine te aștept, ia un loc” este recomandarea dânsului, insistând ca domnișoara să se așeze. Cea dintâi strofă se încheie prin două versuri, ultimul din ele terminându-se ca din plop, neavând rimă cu niciun alt vers de mai sus („Și un timp de răgaz ține-n loc/Doar în zile de azi.”). Acest îndemn se referă la societatea în care trăim, la imposibilitatea noastră de a opri timpul și de a ne bucura de lucrurile într-adevăr valoroase pentru noi.

Se poate observa, din nou, lipsa de inovație din refrenul, de doar două versuri, ce urmează: „Ai un loc în lumea mea/Vreau un loc în lumea ta.”. Eul liric este vizibil nehotărât în care din cele două lumi (a lui sau a ei) să trăiască. Totodată, prin acest refren, există probabilitatea ca eul liric să îi propună muzei diverse activități fizice, dacă înțelegi ce vreau să spun…

Strofa a doua începe cu, da, ai ghicit, „Ia un loc”. Filozof de fel, acesta îi spune domnișoarei să uite „tot ce e rău, ia un loc.”. În cele ce urmează, el realizează că nu va reuși să o seducă pe muză așa că încearcă o altă modalitate – întâi prieteni și abia apoi amanți („Sunt prietenul tău, ia un loc/Și privește puțin cu alți ochi/Lumea-n care trăim”). Din nou, la fel ca în prima strofă, ultimul vers nu are rimă cu nimic altceva.

Acum că i-a ieșit șmecheria și a vrăjit-o pe muză, îi dă papucii în refrenul ce urmează, acesta fiind nițel schimbat față de cel anterior („Ai un loc în lumea mea/Ia un loc în lumea ta”). Ar fi putut foarte bine să încheie cu „Du-te, fă, acasă!”, având în vedere că nu e musai să rimeze versurile din acest text liric.

Ca orice operă de rang înalt, și aceasta este ciclică, repetându-se primele două versuri jumătate ale melodiei: „Ia un loc/Trage aer în piept, ia un loc/Lângă mine te aștept”). Eul liric regretă faptul că a fost idiot și a lăsat-o pe iubirea vieții lui să plece; este complet normal ce se întâmplă în lumea lui…sau a ei…? Terminându-se abia pe jumătate (la vers mă refer) este modalitatea perfectă de a-l lăsa pe ascultător să viseze la viitor și rămâne la latitudinea acestuia să hotărască dacă eul liric și muza vor mai avea sau nu nopți nebune de dragoste.

Lăsând gluma la o parte, de obicei nu am melodii care să mă scoată din sărite; prefer să fac mișto de ele și să le mai pun la un party când chiar nu mai are nimeni chef de nimic. Dar în cazul acestui cântec aproape că fac spume… Versurile acestea sunt prea trase de păr, e ca atunci când dai un examen, iar când nu știi ce să mai scrii, repeți ce ai menționat deja, doar că zici cu alte cuvinte.

E un fel de „la mare, la soare”. Doar că mai nașpa…